garnki do gotowania

Jakie warunki trzeba spełnić aby zdrowo gotować? Zdrowe i ekologiczne składniki potraw, gotowanie lub pieczenie zamiast smażenia, używanie niedużej ilości tłuszczu… To wszystko jednak może zostać zniweczone przez nieodpowiedni garnek! Wybór garnków do domu powinien być dobrze przemyślany i nie pochopny. Najlepiej poczytać wcześniej o różnych możliwościach jakie dają nam poszczególne rodzaje i marki garnków

Jakie warunki trzeba spełnić aby zdrowo gotować? Zdrowe i ekologiczne składniki potraw, gotowanie lub pieczenie zamiast smażenia, używanie niedużej ilości tłuszczu… To wszystko jednak może zostać zniweczone przez nieodpowiedni garnek! Wybór garnków do domu powinien być dobrze przemyślany i nie pochopny. Najlepiej poczytać wcześniej o różnych możliwościach jakie dają nam poszczególne rodzaje i marki garnków

Rodzaje garnków

  • Garnki z powłoką non stick – To wybór bardzo wygodny. Naczynia te są łatwe do mycia i nie ma w nich problemu z przywieraniem potraw. Niestety, naczynia te posiadają aluminiowy korpus pokryty powłoką. W momencie kiedy przez przypadek porysujemy powłokę za pomocą stalowej łopatki, garnek przestanie być bezpieczny dla zdrowia i nie będzie już zdatny do użytku.
  • Garnki stalowe – Stal nierdzewna jest bezpieczna dla zdrowia, o ile nie mamy na nią alergii. Aby mieć pewność, że nie zrobimy gościom krzywdy przygotowując im posiłek, lepiej odpuścić sobie czyste, stalowe naczynia. Dodatkowo kiedy potrawa dużej leży w garnku stalowym może przejść nieprzyjemnym, metalicznym posmakiem.
  • Garnki emaliowane – Naczynia te posiadają stalowy korpus, który jednak jest pokryty szklistą powłoką emaliowaną. Emalia jest całkowicie bezpieczna dla alergików i nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Dlaczego Belis?

Naczynia emaliowane można uznać zdecydowanie za bezpieczny i zdrowy wybór, dlaczego jednak warto wybrać właśnie markę Belis a nie tańsze naczynia z marketu?

Tanie naczynia z dyskontu są bardzo słabej jakości i mogą łatwo się przypalać, przebarwiać, a nawet zniekształcać, do czego nigdy nie dojdzie w korpusie stalowym garnków Belis, który ma grubość od 1,2 do nawet 2 mm.

Korpus garnków Belis pokryty jest dwukrotnie warstwą emalii: najpierw bazową, a następnie kolorową. Dzięki temu potrawy gotowane w garnku na pewno nie będą miały kontaktu ze stalą.

Szklista emaliowana powłoka nie wydziela szkodliwych substancji i to najlepszy wybór dla dzieci, osób starszych oraz alergików. Nawet długie przechowywanie jedzenia w naczyniu nie zaszkodzi ani emalii, ani potrawie.

Naczynia Belis nie przypominają starych garnków emaliowanych, jakie kojarzymy z kuchni babci. Przeciwnie, to nowoczesne naczynia o intrygujących kolorach i prostych, minimalistycznych kształtach.

Nowa dostawa!

Jeżeli jesteś właśnie na kupnie garnków i zainteresowały Cię produkty Belis, to doskonały moment aby je kupić! Właśnie do sklepu naczynia.olkusz.plwpłynęła nowa dostawa prosto z Czeskiej fabryki. Szeroki wybór kształtów, kolorów i rozmiarów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.